Az oldal használata

Nagyon fontos, hogy az oldalon található információkat használva sem egyél meg olyan gombát, amit hivatalos gombaszakértő nem vizsgált meg! Az adatok félreérthetők lehetnek, a képek színei a monitoron kissé eltérhetnek a valóságtól. Ezért az oldalt csak tanulásra, ismeretszerzésre használd. Ez az egyik legfontosabb szabály, amit minden ilyen típusú oldal leír!

Amennyiben tapasztalt személy vagy a gombák világában, akkor szívesen veszem, ha adsz tanácsokat másoknak, és segíted az ismereteiket. De arra törekedjünk mindannyian, hogy ezt kedves, megértő módon tegyük. Aki még keresgél a témában, vagy kevés adata van, nyilván feltehet "butának" tűnő kérdést, de ez mindössze azt jelenti, hogy segítségre van szüksége. Tehát a cél, hogy segítsük egymást. Ezért az oldalon található hibákat is jelezzétek, hogy kijavíthassam.

A témában járatos emberek sok szakkifejezést ismerhetnek, azért ezeket ahol csak felismerem jelezni fogom és beillesztem a szótárba, hogy könnyen utána lehessen nézni. Az határozó oldal nagyon egyszerű és könnyen használható, de ismerni kell az alapvető alaktani kifejezéseket, hogy ez segítségünkre legyen a gyors keresésben. Ahogy a fejlesztés zajlik, egy-egy gombához olyan adatokat is összegyűjtök, amelyek a haladóknak is segítségére lehet. Pl. Spóra adatokat, vagy a latin nevek eredeti jelentéseit.


Az elnevezések

A gombák nevei az úgynevezett kettős nevezéktan szerint vannak kialakítva. A biológiai élőlényekre ez mind igaz. Ezek a nevek a latin szabályokat követik. Természetesen van mindegyiknek az adott használt nyelven is neve, ám ezek nem mindenhol azonosak. Egy-egy tájegységen máshogy hívják a gombát, mint máshol. Ezért ahol ez fellelhető ott igyekszem ezeket felkutatni és leírni az adott gombához.

A latin nevekben is volt sok változás. Az eredeti névalkotás után ahogy a technológia fejlődött, sok eszközünk lett a pontosabb besoroláshoz. Pl. a mikroszkópos spóra alak, vagy a DNS tesztek. Ezek több gombát további fajtákra osztottak, vagy éppen egy másik fajhoz soroltak át. Ilyenkor az elnevezések változhattak, főleg akkor ha a név a faj nevét is tartalmazta. Ezért ott ahol több latin név is felbukkan a leírásokban ott ezek jelezve vannak. A régebbi könyvek ezért nem mindig a legújabb latin nevet tartalmazzák, ezzel viszont az azonosítás is könnyebb, hisz tudjuk, hogy arról a gombáról van szó.

Sok vita alakult már ki ekörül, ezét írom le, hogy én ennek a logikának köszönhetően közlök "régi" magyar és latin elnevezéseket egyes esetekben.


Országok, Kontinensek

Egyes gombák, ahogy a növények is, előfordulhatnak egy éghajlati öv teljes sávjában, de előfordulhat, hogy csak egy adott területen jellemzőek, pl. a Kárpát- medencében. A gyűjtések és ismeretek ezért előfordulhat, hogy csak hazánkra jellemzőek. Bizonyos népszerű gombák a gyors szállítási módok és a kereslet miatt ismerté váltak a világban. Van ahol kifejezetten termeszteni is lehet, noha nem őshonos faj.

Ha ezeknek a gombáknak a spórái kedvező körülmények közé kerülnek, akkor újabb területeket tudnak meghódítani. Vannak azonban olyan gombák is, amelyek minden kontinensen megtalálhatóak. Az ismeretek szempontjából ezért fontos lehet az, hogy noha hazánkban nincs másik olyan gomba, amivel összekeverhető, lehet hogy más helyeken léteznek. A környezeti körülmények miatt még az is előfordulhat, hogy kisebb nagyobb eltéréssel jelennek meg a gombák. Akár színben, akár méretben is.


Gombák világa

A fent leírt rövid megjegyzéseim ellenére nem az a cél, hogy valakit elijesszen a gombaszedéstől és ismerkedéstől. Inkább tekints erre úgy mint egy plusz nézőpont, ami segíthet neked a gombák világát jobban megérteni.A gombák rendszertanilag sem nem növények sem nem állatok. Valahol a kettő között vannak, önálló besorolással. Életük lényege a bonyolultabb anyagok lebontása. A növények inkább felépítenek anyagokat. A gombák tehát fontosak a körforgásban. Fajgazdagságuk miatt szoktam azt mondani, amikor valakitől azt hallom, hogy "nem szeretem a gombát", hogy melyiket? Olyan mintha valaki nem szereti a gyümölcsöket (egyiket sem). Annyi féle és ízű, állagú, formájú... gomba van, hogy nehéz lehet egyiket sem szeretni.

Végezetül pedig a gombák termőrésze az, amit mi gombának hívunk, pedig ennél jelentősen nagyobb az a része, amit nem látunk. Mint az almafa a gyökérzetével, lombjával és termésével együtt. Az alma csak a termés.

Jó használhatóság

Az oldal teljes felépítésénél a gyors megjelenés, gyors betöltődés volt a cél. A képek tömörített formában kerültek feltöltésre, és igyekeztem kerülni a túl nagy méretet is. A jelenlegi adatbázist folyamatosan töltöm fel gombákkal, hogy elegendő faj legyen fenn a pontos határozáshoz.

Back to top ikon